Nest siste kveld på høydesamlingen til Skiskytterlandslaget i Italia ønsket gjengen seg Kaiserschmarrn, noe jeg aldri hadde laget før. Jeg kryss-googlet meg gjennom noen oppskrifter og gjorde meg opp en mening over hvordan disse deconstructed’e pannekakene skulle lages. De skulle være ferdige til 21.30, og det var til og med noen sin favorittdessert, så lista var lagt høyt og jeg skjerpet sansene og intuisjonen før jeg gikk ned på kjøkkenet for å preppe. Jeg landet på denne oppskrifta, men gjorde noen modifikasjoner med rosinene da jeg ikke hadde rom eller synes det var helt forsvarlig å sprite opp rosinene til en gjeng toppidrettsutøvere.
Jeg var naturlig nok både stolt og lettet når jeg fikk det til på første forsøk og det luktet så sykt godt.
Men når man tåler hverken gluten eller melk selv, så blir man jo også en smule snurt når man ikke kan smake på det, ikke sant. Hehehe. Så da hadde jeg veldig lyst til å prøve å lage en vri på oppskrifta bare jeg kom hjem. Selv om jeg vet at Arne hadde satt pris på full gluten- og melkevariant, så ga jeg altså denne et forsøk mens han var på Zwift-langtur tidligere i dag. Har ofte pleid å mekke bananlapper til han etter en sånn økt, men håpet å uppe gamet med disse. “Hadde ikke du sagt denne var gluten- og melkefri, hadde jeg aldri tippet det. Dette er en vinner! Akkurat hva jeg trengte,” sa han i da han tittet opp med gledestårer i øynene etter drøye 2 timer på sykkelen. Skal sies at jeg så et par gledestårer i det han hentet meg på flyplassen på fredag, men disse Kaiserschmarrn-tårene ga meg akkurat den bekreftelsen jeg trengte: Det hadde funka og det funka bra! Her kommer oppskrifta, og i bunnen kan du lese mer om mine tanker rundt original oppskrift vs denne.
Ingredienser
Til én stor stekepanne
3 eggehviter
3 eggeplommer
4 ss maplesirup
125 g havremel (Kan bruke gryn som du blitzer til mel)
2 dl valgfri melk (brukte havremelk)
2 ss kokosolje + litt til steking
¼ ts kardemomme
¼ ts havsalt
1 liten most banan (kan sikkert sløyfes, men det funka)
Til karamellisering på slutten
1 ts kokosolje
1 ss sukker
Topping:
50 gram rosiner som er soaket i 1 dl varmt vann, 1 ss maple sirup og 1 ts kanel
Litt melis
To do:
- Begynn med å bløtlegge rosinene i vann, maple sirup og kanel. De drainer du bare rett før servering og drysser over pannekakestykkene du har revet opp.
- Stivpisk eggehvitene (tar ca 2,5 minutter), og sett de til side inntil videre.
- I en annen bolle moser du en liten banan, har over eggeplommene, havremel, havremelk, kokosolje, kardemomme og havsalt og maple sirup og kjører dette glatt i 1-2 minutter.
- Bruk en tresleiv eller en slikkepott og fold eggehvitene forsiktig inn i røra, helt til det ikke er “eggehviteklumper” igjen. Ikke vær for hardhendt her!
- Sett en stor stekepanne på middels varme med litt kokosolje i. Hell hele røra over og la steke på medium/medium minus varme i 5-7 minutter. Titt litt under med en stekespade nå og da for å se at den ikke blir svidd.
- Bruk så stekespaden til å dele pannekaken i fire deler før du flipper hver del og steker den videre på middels varme i ca 3 minutter.
- Bruk så stekespaden til å dele opp pannekaka i små biter.
- Skru opp varmen litt, ha over sukker og ekstra kokosolje for å karamellisere bitene. Tar kanskje 1-2 minutter.
- Hell av vannet på rosinene. Hade stekte pannekakebitene over på et fat og topp med rosiner og melisdryss. Topp gjerne med rørte blåbær eller andre bær for å tilføre litt friskhet.
Mine tanker om den vanlige vs glutenfrie:
- Litt vanskeligere å snu den glutenfrie, da det ikke binder like bra, men fluffyness’en synes jeg ble bevart like bra på begge rørene.
- Å bruke plantemelk vs. vanlig melk synes jeg ikke endret noe på røra, så her er det bare å kjøre på.
- Å steke i smør vs. kokosolje (nøytral) funker like bra. De som er ekstremt smør-glade vil nok sette pris på ekstra smørsmak, men da skal man virkelig være sterk med smaksløkene.
- Mange av oppskriftene melder at man skal soake rosinene i rom. Jeg synes ikke det passet inn på høydecampen eller her i hjemme, men (av erfaring fra ungdommen) vet jeg at rom smaker litt krydderaktig, så jeg lagde en miks av varmt vann, maplesirup (da den er litt krydderaktig i smak) og kanel som rosinene fikk godgjøre seg i. Samtlige som har smakt de rosinene har spurt hva jeg har gjort med dem, så det vil jeg si var en suksess. Kan jo godt hende folk blir glade over rom-rosiner også altså, men dere forstår poenget.
- Jeg har naturlignok ikke smakt den vanlige, men synes den gluten- og melkefrie var dødsgod og Arne var enig. Og han er i mine øyne meget sterk på bakst og pannekaker o.l, så hans mening veier høyt her!
Alt i alt vil jeg si at dette er en oppskrift som ikke tapte seg et hakk ved å gå gluten og melkefri, så her er det bare fantasien som setter en stopper for hva man kan få til.