innlegget inneholder egenreklame
Denne salaten er proppfull med næringsstoffer, smaker skikkelig digg og holder seg fint på en lufttett boks i minst 3 dager. Lag derfor flere porsjoner når du går i gang slik at du kan spise den flere dager i uken. Perfekt til å ha med som lunsj.
Bytt ut egget med annen proteinkilde og rødbetene med feks ovnsbakt søtpotet, gresskar eller sellerirot.
Oppskrifta er fra min egen kokebok Smart mat for Raske bein og har også blitt publisert i Runners World nr.3 i spalten «Idas løpemat»
2-3 porsjoner
Ovnsbakte rødbeter
1 avocado delt i skiver
2-4 økoegg
Edamamebønner – kokes etter anvisning på pakken
Tahinidressing med gurkemeie
Quinoa med grønnkål
2 dl quinoa
3 dl vann
1 ss korianderpulver
1 ss spiskummin
1 ts havsalt
1 ss epleeddik
150 g grønnkål
2-3 ss olivenolje
Salt og pepper etter smak
Fersk persille, mynte og koriander
300 g ovnsbakte rødbeter
300 g rødbeter – skrelt
1 ts havsalt
1 ss epleedikk
1 ts nøytral olje
Tahinidressing med gurkemeie
4 ss tahini
1/4 ts cayennepepper
1/2 ts havsalt
1/2 ts pepper
1/2 ts gurkemeiepulver
1 ts revet ingefærrot
1 ss olivenolje
8 ss kaldt vann
1 ss honnig
1 ss sitronsaft
Fremgangsmåte
Begynn alltid med det som tar lengst tid og prøv å lag en god kjøkkenlogistikk.
Rødbeter:
Sett ovnen på 210 grader.
Del grønnsakene i passe store chunks. Ha de over i to boller og tilsett krydder og olje som beskrevet over. Rør rundt og fordel på bakepapirkledd plate.
Stek i 30-40 minutter, til de har fått lett ”char” eller en ”boblete” overflate.
Jeg liker å pushe de til de til den lengre siden av steketiden. Men mot slutten må du følge med, for det kan også svi seg fort.
Quinoa:
Ha quinoaen i en kjele og skru på varmen. La det poppe lett (pass på så det ikke svir seg!), før du heller over vannet og rør lett rundt.
Ha i kryderet og la det småkoke på svak varme til quinoaen har blitt ”gjennomsiktig” og alt vannet har trukket inn. Ca 15-20 min.
Tilsett eddik mot slutten. Topp med ferske urter og rør lett rundt før servering.
Mens quinoa trekker, eggene koker og rødbetene er i ovnen mikser du raskt sammen tahinidressingen.
Tahinidressing:
Ha alle ingrediensene utenom vannet og rør godt rundt mens du tilsetter vannet litt etter litt. Lag gjerne større porsjon og oppbevar på lufttett boks i kjøleksapet i 4-5 dager.
Put it all together:
Ta grønnkålen i en skål og tilsett 1 liten ss olje og bruk en skje eller hendene til å ”massere grønnkålen” til den begynner å slappe av. Dander i en bolle, sammen med ovnsbakte rødbeter, avocado, kokt egg og tahinidresssingen.
TIPS!
Holder seg fint på en lufttett boks i minst 3 dager. Lag derfor en stor porsjon, slik at du kan ha det som middag/lunsj flere dager på rad. Du kan f.eks bytte på hvilke rotgrønnsaker du bruker og toppe med det du har.
Quinoaen alene passer perfekt som add-in i supper og gryter også, som f.eks i creamy grønnsakssuppe.