Dette er en av mine «go-to» retter. Enkel og rask å lage, og veldig digg. I tillegg har den en god dose ingefær og hvitløk som er perfekt for å holde basiluskene i sjakk. Jeg anbefaler at du bruker Hokkaido-gresskar da dette er mitt favorittgresskar. Jeg synes konsistensen er mye bedre enn på et flaskegresskar, dessuten blir fargen på suppa knæsjoransje og jeg synes skallet lettere lar seg blitze med stavmikseren.
Du får tak i Hokkaidogresskar på blant annet kolonial.no, de fleste vel assorterte matbutikker og på de fleste grønnsakssjapper (i allefall i Oslo).
Gresskarcurry med skrei
Preppetid
Tid å lage
Total tid
Av: Ida
Antall porsjoner: 2
Ingredienser
Gresskarcurry
- 2 ss avokadoolje eller annen nøytral olje
- 4 hvitløksfedd
- 4 cm ingefærrot
- 1 gul løk
- 2 stilker sitrongress
- 1-2 chili (tilpass etterhvert)
- 1 hokkaidogresskar
- 1 blomkål
- 100-150 gram fersk babyspinat
- 400 ml kokosmelk (full fat)
- ca. 600 ml vann (kan justeres ned for ønsket tykkelse)
- 3 lime
- 1 ss korianderpulver
- Salt etter smak
- 1 bunt eller plante koriander
- 2-3 stilker vårløk
Lime- og korianderskrei
- 500 g skrei
- Saften av to lime
- 2 ss Avocadoolje eller annen nøytralolje
- 3 ss hakket koriander
- Salt etter smak
- Pepper etter smak
Framgangsmåte
Gresskarcurry
- Hakk ingefær, chilli, hvitløk, sitrongress og løk i biter og ha over i en kjele med 2 ss avokadoolje eller annen olje. Surr til løken blir blank.
- Tilsett 1 ss korianderpulver.
- Vask gresskaret godt, del i to og fjern kjernene og topp- og bunn"stilk". Du trenger ikke å skrelle det.
- Del i terninger på ca. 1x1 cm (ikke så nøye).
- Ha gresskaret over i kjelen og tilsett vann så det dekker gresskaret.
- Kutt opp blomkålen og ha halve oppi sammen med gresskaret.
- La det putre til grønnsakene blir møre.
- I mens lager du fisken (se under!).
- Når fisken er i ovnen og grønnsakene har blitt møre, tilsetter du en boks kokosmelk og blitzer det hele til en jevn ganske tykk konsistens. Tilsett resten av blomkålen i små buketter og la det putre på svak varme (ca.10 minutter).
- Mot slutten av koketiden tilsetter du spinaten og røren den litt inn slik at den "krymper".
- Skvis over saften av 1-3 lime (du må smake til), samt en bunt finhakket koriander og havsalt.
- Smak til om du vil ha mere chili i.
Lime- og korianderskrei
- Sett ovnen på 200 grader.
- Legg skreifileten på en bakepaprikledd plate.
- I en liten bolle mikser du olje, lime og finhakket koriander i tillegg til salt og pepper.
- Fordel miksen utover skreifileten og sett i ovnen i ca 15 minutter.
- Server med ris eller hva du måtte ønske. Dropp risen om du ønsker en rett med litt lavere karbo-innhold. Rista kikerter eller zoodles er også en vinner. Topp med koriander, vårløk og mer chili.
Tips: Lag dobbel porsjon og oppbevar på glassbokser, f.eks disse fra Granit, så kan du bare smelle dem rett inn i ovnen dagen etter med torsken oppi for en rask middag.
