Når jeg lager lunch for bedrifter så lager jeg ofte build-your-own-bowl-style lunsj. Sånn liker jeg også selv å lage mat hjemme. Da kan man enkelt kombinere det sånn man selv ønsker og unngå å få i seg ting man ikke tåler. Jeg tåler ikke melk eller gluten, og det er jeg heller ikke alene om.
Etter å ha laget mat for flere bedrifter og mange mennesker har det blitt en god del lunsj-bowls, og her er det bare fantasien som setter grenser. Under kommer et forslag til en kombinasjon du kan teste ut.
Dessuten er dette noe som kan oppbevares på tett boks og spises 1, 2 og 3 dager på rad. Da blir det litt prepp den ene gangen, så kan man slippe stresset med å kokkelere hver dag. Det er jo ganske smart og digg. F.eks kan du servere med egg og avo den ene dagen, ovnsbakt laks/torsk den andre dagen og slenge et stekt egg på toppen dag nr 3. Eller en chunk Halloumi-ost eller you name it. Du skjønner tegninga!
- 1-2 avocado
- Litt havsalt
- Litt sitronskvis
- 1 stor eller to små søtpotet(er)
- 1 ss paprikapulver
- Litt cayennepepper
- Salt
- Pepper
- En dæsj eplecidereddik
- En god dæsj olivenolje
- Hakket bladpersille
- Hakket koriander
- Hakket mynte
- 1 pakke grønnkål
- Litt spisskummin
- Litt korianderpulver
- Salt
- Olivenolje
- Sitronskvis
- Reddikspirer
- ½ pose frosne erter
- 2 bokser kikerter
- 1 hvitløksfedd
- Saften fra en sitron
- 1 dl olivenolje
- En god dæsj tabasco saus
- salt
- Pepper
- Finhakket persille
- 2-3 ss tahini
- 1-2 aubergine
- Spiskummin
- Litt olivenolje
- Litt epleeddik
- Salt
- Hakket bladpersille
- Så mange du måtte trenge
- Sett ovnen på 220 grader.
- Skrell søtpotet og skjær i 1x1cm terninger.
- Krydre med paprikapulver, cayennepepper, salt, pepper og ha over olje og epleeddikk
- Fordel på bakepaprikkledd plate og sett det inn i ovnen i 30-ish min. Følg med!
- Skjær i skiver og så i to (halvmåner).
- Ha over krydder, olje og eddikk og fordel på bakepapirkledd plate og sett inn i ovnen i 30-35 min. Følg med!
- Riv opp grønnkålen i passe store biter etter du har fjernet stilken. Ha over olivenolje og litt sitron og halvsalt og masser til den begynner å slappe av. Jepp!
- Kok qunioa etter anvisning på pakken og krydre med salt, malt koriander og spisskummin. Når ferdig tilsett massert grønnkål og ferske hakkede urter og rør rundt. Topp med Reddikspirer.
- Ha alle ingrediensene i en foodprocessor eller blenderkolbe og blitz til smooth. Smak til med salt, pepper, sitron og tabasco.
- Skjær opp i skiver, skivis over litt sitron og ha på havsalt.
- Kok egg slik du måtte ønske det. Jeg liker 7 min og 15 sek egg. Da er plommen fortsatt gyllen og akkurat passe runny. Synes det er ekstra digg med chiliflakes og salt på egget.
Når jeg pønsker ut hva jeg skal lage, hente jeg ofte insp fra Pinterest, og et enkelt søk på veggie bowls gir gode muligheter til å finne noe digg. Jeg følger ikke oppskrifter slavisk selv, men ser gjerne på bilder og kanskje sveiper gjennom ingredienslista for å lage meg et bilde på hva jeg selv kan mekke. Så bare freestyler jeg og prøver meg fram. Og husk: taste, taste, taste, som dem sier i Masterchef. Må alltid prøvesmake, ikke sant. Ikke bare tilsette ting i blinde. Lage, smake, adde litt mer salt, sitron krydder etc, så smake, finjustere litt mere, så er det bare å servere.
Synes du det er vanskelig å sjonglere med mat, og ønsker å prestere i hverdagen så vel som på trening, kan jeg kanskje hjelpe deg? Ta kontakt på ida.bergslokken@gmail.com, så kommer vi i prat og finner en smart løsning 🙂