Her kommer det en veldig enkel oppskrift. Dette er måten jeg liker å spise lunsj på. Du ovnsbaker noe, steiker noe, rasper noe, masserer litt kål, så slenger du alt i en bowl og drissler over litt god olivenolje (evt. en blanding av MCT-olje og olivenolje, that’s my favorite). Vipps, så har du én stykk digg lunsj. Du kan fint preppe til to dager da alt holder seg veldig bra. Dessuten er det jo endeløse muligheter her. Denne lunsjbowl’en er et resultat av hva jeg hadde i kjøleskapet akkurat i dag, og i morra kan det være at det blir laks, reker eller noe annet i stedet for egget, mens grønnkålen byttes ut med spinat, poteten med gresskar osv. Du skjønner tegninga. Overraskende enkelt å få i seg masse digge grønnsaker på denne måten.
Tankegangen bak å kombinere en slik bowl er som følger:
- Masse grønnsaker, minst én bør være grønne bladgrønnsaker.
- Minst én grønnsak med slow-carbs, som fyller på energilagrene uten at det kjører blodsukkeret opp til himmelen.
- En god proteinkilde. Det kan være fisk, kjøtt eller egg. Jeg spiser ikke tofu eller soyaprodukter, men du kan sikkert bruke det også om du vil. Gå for så god kvalitet som mulig. Jeg kjøper alltid økologiske egg og kjøtt (helst grassfed, men det er jo ikke alltid så lett å få tak på her i Norge så sant du ikke bor på en gård eller har sjukt stor lommebok). Ellers synes jeg reker og fisk er prima. Prøver å inkludere reker og/eller hvit fisk minst to ganger i uka fordi de inneholder bra med selen og jod, som er veldig viktig for å stoffskiftet. (Dersom jeg ikke bruker feit fisk, sørger jeg for at jeg får i meg tran.)
- En god dose sunt fett. For meg er det plommen i egget, kokoslje, olivenolje, MCT-olje, avocado, noen rista frø/nøtter og feit fisk. Jeg tåler ikke melkeprodukter, og har forsøkt med smør (økologisk), men foreløpig fungerer dette veldig dårlig. Dette er ingen påstand om hva som er rett og galt, men hva jeg synes er best. Så da er det nesten opp til deg om du vil bruke andre type oljer/fettkilder. Så lenge det fungerer for deg.
Dagens lunsjbolle inneholdt:
2 stekte økologiske egg (ja, bare ett på bildet, men det var av fotogene årsaker at jeg ikke trøkte to stykk nedi der).
1/2 stor eller 1 liten ovnsbakt søtpotet med kanel.
1 liten avocado
1/2 pakke økologisk grønnkål
1/2 hode blomkål, raspa til blomkålsris
1 ss MCT-olje, har testa denne og denne.
1 ts kokosolje
1 ss olivenolje
1/4 aubergine, stekt i terninger
Litt sylta gurkemeiekål (rester fra i går), bytter lett ut mot fermentert kål f.eks denne.
Her er framgangmåte for søtpotet, aubergine, grønnkål og blomkålsris.
1. Søtpotet og aubergine
Du trenger:
Søtpotet: kokosolje, salt, pepper, sitron, kanel og korianderpulver.
Aubergine: salt, pepper og litt smelta kokosolje
Gjør:
– Vask poteten godt, du trenger ikke å skrelle. Vask så auberginen.
– Del søtpoteten i båter, og ha over i en skål. Del opp auberginene i små chunks og ha over i en annen skål.
– Smelt 1 ss kokosolje som du fordeler over søtpoteten og auberginene. Så kryderer du med det som står over etter hver grønnsak.
– Fordel utover en bakepapirkledd plate og steik i 30 minutter på 200 grader. Snu båtene halvveis gjennom steiketida. Følg med på steikinga, ettersom det kan variere fra ovn til ovn.
2. Grønnkål.
Du trenger:
1/2 pakke grønnkål, stilkene fjernet, 1 liten ss MCT-olje +1 liten ss olivenolje + salt, pepper og sitronskvis.
Gjør:
– Riv opp grønnkålen i mindre biter og hell over olje- og krydderblandinga. Massér så kålen til den begynner å slappe av (ja, faktisk!).
3. Blomkålsris.
Du trenger:
1/2 hodet blomkål. Raspa opp eller blitza i en foodprocessor.
Jeg valgte å varmebehandle den kjapt i en panne, men dette er valgfritt. Dette er bare fordi jeg fordøyer det litt bedre om ikke alle grønnsakene er rå. Skal jo trossalt prøve å få løpt litt mere senere på dagen, så da er det greit å hjelpe systemet litt.
Når alt er klart, så danderer du bare, og vipps! LUNSJ!
Dette så himmelsk ut, har dessverre ikke sett hvor mye godt du har lagt ut her før NÅ!! Veldig fin blogg btw, her skal alt prøves:-)
Tusen takk! Så hyggelig. Håper å komme med flere oppskrifter etterhvert også 🙂