Jeg digger supper og synes det ofte er undervurdert. Denne suppa er skikkelig god, metter bra og inneholder masse næringsstoffer som er bra for kroppen. Dessuten er det jo blitt høst, og da hører både suppe og gresskar hjemme hos meg.
Hokkaidogresskar er søt og nøtteaktig på smak og gir suppa en deilig konsistens. Hokkaidogresskar er rik på blandt annet vitamin A, beta-karoten, fosfor, kalium, magnesium og vitamin C. Kombinerer du dette sammen med gurkemeie, ingefær og hvitløk så har du en skikkelig god kur i forkjølelsessesongen. Kokosmelka gjør at den metter ekstra godt, samtidig som det gir den litt ekstra sødme og fylde.
Dessuten kan du slå to middager i en smekk med denne suppa. Jeg lagde oppskrifta under på dag 1, og lagde med vilje en stor porsjon (4 porsjoner). Dag 2 brukte jeg suppa som en saus til å trekke torskefilet i. Da helte jeg bare supperestene over i en ildfastform, la nedi torskefileeter som jeg saltet og pepret og skviste lime over, og sørget for at «suppemassen» dekket fisken. Inn i stekeovn på 220 grader i 20 minutter, så var den middagen ferdig. Drysset over litt koriander og serverte med ris til, eller det du måtte ønske.
Det er slik jeg liker å lage mat. Med litt planlegging og forhåndsprepp, kan man sørge for at man har sunne og gode måltider nesten ferdig. Dessuten kan du fryse suppa i porsjoner og ta opp etter behov. Smart.
- Gresskar
- 1 hokaidogresskar
- Saften av ½ lime
- 1 knivspis havsalt/himalayasalt
- 1 knivpiss muskattnøtt
- 1 knivspiss chilipulver
- 1 ss kokosollje
- Suppebase
- 1 ss kokosolje
- 3 hvitløksfedd
- 1 chili
- 1 stor hvit løk
- 2 sitrongress, fjern det ytterste harde laget
- 2-3 cm ingefærrot
- ½ hode blomkål
- 1 ts gurkemeiepulver
- 1½ ts korianderpulver
- ½ ts kvernet pepper
- 1 boks fullfet kokosmelk
- 1 liter vann
- Fiskesaus etter smak, begynn med 1 ss og jobb deg oppover
- Saften av én lime
- Topping: chiliflakes og fersk koriander
- Sett stekeovnen på 225 grader.
- Vask gresskaret godt. Del det i to og fjern kjernen. Du kan fjerne skallet om du vil, men det må du ikke.
- Skjær så gresskaret i chunks på ca. 3x3 cm og ha over i en bolle. Ha på salt, muskatnøtt og chilipulver og skvis over saften av én halv lime og rør inn en ss kokosolje.
- Fordel utover bakepapirkledd plate og stek i ovnen i 30 minutter på 225 grader.
- Mens gresskaret står inne, begynner du på basen til suppa.
- Finhakk, løk, hvitløk, chili, ingefær og sitrongress og ha dette over i en kjele sammen med 1 ss kokosolje. La det surre til det mykner, ca 5 minutter.
- Del blomkålen opp i mindre biter og ha det over løkblandingen og la det surre litt.
- Så kryderer du med gurkemeie, pepper og korianderpulver og heller over kokosmelka sammen med vann.
- Du kan jo tilpasse vannmengden selv, så beynn med litt før du øker.
- La det putre lett til blomkålen er myk, ca. 6-8 minutter.
- Når gresskaret er ferdig i ovnen, så har du det over suppen og bruker en stavmikser til å gjøre suppen fløyelsmyk.
- Smak til med fiskesaus tilslutt. Du kan selvfølgelig supplere med litt salt, men fiskesausen fungerer som saltkilden her. Skvis også over saften av én lime.
- Tilslutt tilsetter du litt finhakket koriander og strør litt chiliflakes over om du vil ha litt ekstra kikk.
- Server med ris, squashpasta eller vanlige nudler.
- Dersom du vil kan du jo tilsette kjøttboller, reker, fisk eller kylling i denne suppa også. All the choices!

For Oslo-beboere: Jeg kjøpe mine hokkaido-gresskar på fruktsjappa på Sagene. Etter det jeg har forstått finnes disse gresskarene kun som økologiske varianter, så det er jo skikkelig vinn-vinn.
Hei! Hvor viktig vil du si det er å benytte kokosolje? Kan man f.eks. benytte Vita hjertego etc.? Og har sitrongresset mye å si på smaken? Litt mange ingredienser for min del 😉
Hei! Det er ikke viktig å bruke kokoksolje, men jeg personlig liker kokosolje over andre typer oljer. Dessuten synes jeg kokosolje passer veldig bra i super/gryter som er kokosmelkbasert. Men du kan bruke hva du vil altså 🙂
Sitrongresset setter en ekstra spiss på suppa, men er absolutt ikke avgjørende. Jeg har sløyfet det noen ganger, og det smaker dødsdigg fordiom.
🙂
Er denne suppa veldig sterk, kan en eventuelt kutte ut Chili?